ASBU CID Webiner Serisinin üçüncü oturumu Dr. Jean-Pascal Nganou’nun "Maden ve Akıl: İnsanlara ve Sosyal Sermayeye Yatırım Yapmak için Maden Zenginliğinden Yararlanmak: Moğolistan Örneği" başlıklı konuşmasıyla gerçekleştirildi.
Dünya Bankası Moğolistan Kıdemli Ekonomisti olan Jean-Pascal N. Nganou 1998'de Dünya Bankası'na katıldığından beri, özel sektör kalkınma konularını kapsayan birçok Latin Amerika ve Asya ülkesinde çalıştı. Moğolistan öncesi Burundi ve Uganda dahil olmak üzere Afrika ülkelerinde çalışan Dr. Nganou çalışmalarında kamu maliyesi yönetimi, özel sektör gelişimi ve yoksulluğun azaltılması konularına odaklandı. Makroekonomik ve ekonometrik modellemenin yanı sıra kaynak zengini ülkelerdeki ekonomik çeşitlendirmeye de özel bir ilgi duyan Dr. Nganou, Moğolistan ekibine 2017 yılında katıldı ve şu anda Dünya Bankası'nda Moğolistan için makroekonomik, mali analiz ve tahminlere liderlik ediyor. Moğolistan ekonomik güncellemeleri ve özetleri de dahil olmak üzere ülkede çeşitli ekonomik analizlerin hazırlanmasını koordine ediyor.
Konuşmasında mevcut politikaların gelecekteki durgunluk riski altında madencilik kaynaklı refahı korumaya aşırı derecede odaklandığından bahseden Dr. Nganou Moğolistan’ın köklü ve birbiriyle ilişkili zorluklarla karşı karşıya olduğundan bahsetti. Makroekonomik politikaların spesifik olarak tüketimi yumuşatmayı ve kaynak azlığının yıpratıcı etkilerini azaltmayı amaçlaması gerektiği ikinci olarak mikro ekonomik reformların rekabeti artırmaya, yatırımcı haklarını güvenceye almaya odaklanması gerektiği ve üçüncü olarak ülkenin donanımlarını çeşitlendirmesi ve özellikle vasıflı ve kadın işçilerine iyi şartlar sunması gerektiğinden söz etti. Son olarak, siyasi müdahaleyi azaltmak, şeffaflığı artırmak ve ekonomi genelinde kaliteyi iyileştirmek için acil bir ihtiyaç vardır dedi.
Zoom üzerinden İngilizce olarak gerçekleştirilen program katılımcıların sorularının cevaplanması ardından sona erdi.